TopShot

Deel 4 | 23-03-2023

Zoals in de vorige nieuwsbrieven beschreven willen we de leden meenemen in onze plannen voor beter tennis op Shot onder de naam TopShot. In deel 1 hebben we de achtergrond en ambities beschreven en in dit deel 2 zijn we ingegaan op de concrete plannen voor de komende competitie. Alle TopShot nieuwsbrieven kun je hieronder terug lezen. In deel 3 een introductie van een aantal topspelers en in dit deel 4 het vervolg.

Introductierondje
In de vorige nieuwsbrief hebben we de talenten Emily Schut en Jayden Tjong voorgesteld. Deze keer is het de beurt aan Inge, Fabio en Jessy. Inge en Fabio zijn al succesvol geweest op het Shot Open en komen dit jaar ook voor ons uit in de competitie.  

Inge Vijsma

Inge wordt dit voorjaar 21 en komt uit Weesp. Ze heeft een 2,7 rating op haar pasje en staat op de 52e plek van de Nederlandse ranglijst. Ze speelde de afgelopen twee jaar het Shot Open/NRt waar ze vorig jaar de dames dubbel heeft gewonnen de dag nadat ze de dames enkel halve finale had verloren van haar dubbelpartner. Inge zit in het laatste jaar van haar studie Aviation Engineering (!) en zal rond juni/juli dit jaar afstuderen.

路   Wow, heb je nog tijd over voor andere dingen?
Ik heb een bijbaantje in de horeca en ik doe veel aan oppassen op kleine kindjes, super schattig. En mijn hobby鈥檚 zijn koken, bakken (eigenlijk alles wat met eten te maken heeft 馃槈), sporten in het algemeen en mooie reizen maken.
路        Favoriete tennisspeler?
Mijn favoriete tennisspeler all time is Roger Federer en opkomende spelers zoals Sinner, Gauff en Auger-Aliassime vind ik ook erg leuk!
路        Wat wil je dit voorjaar op Shot bereiken?
Dit voorjaar lijkt het mij superleuk om met een gezellig tennisteam te strijden voor kampioenschap in de 1e klasse! Een goede sfeer en elkaar veel aanmoedigen vind ik daarbij een must 馃槉
路        Wat is je grootste tennisprestatie tot nu toe?
Mijn grootste tennisprestatie tot nu toe is denk ik spelen in het kwalificatie schema van het NK 2022 (had nooit gedacht dat ik daar zou kunnen staan). En het behalen van mijn eerste ITF-punten in Denemarken!
路        Sterkste wapen op de baan?
Mijn harde forehand en mijn doorzettingsvermogen dat ik nooit zomaar zal opgeven.
路        Wat trekt je aan op Shot?
Ik heb Shot altijd al een supermooi park gevonden, zo midden in het bos gelegen. Ik speel al een aantal jaren het NRT-toernooi van Shot en vind dit een van de gezelligste toernooien van het jaar. Daarnaast ben ik met open armen ontvangen door de bestuursleden. Ook ben ik erg blij met de coaching/training van Adil en Samir en leer ik veel van ze en merk ik dat ik zowel op tennis als conditioneel niveau vooruit ga!
路        Wat kan/wil jij bijdragen aan onze vereniging?
Ik zou graag een goede band ophouden met de club en daar hoort natuurlijk ook het af en toe helpen met activiteiten op Shot bij! Ik heb altijd op mijn vorige clubs ook geholpen bij bijvoorbeeld het organiseren van een tenniskamp voor kids of toernooien.
路        Tip voor (jeugd)spelers van Shot?
Don鈥檛 forget to have fun! 
 
 

Fabio Schueler
Fabio is 19 jaar jong en komt uit Oss. Zijn rating is een 2,6 en door veel NRt toernooien te spelen staat hij al rond plek 170 op de nationale ranglijst. Ook Favio kennen we van de Shot Open van vorig jaar. Hij won de finale in de categorie B van het Open toernooi en in het NRt toernooi verloor hij twee kwartfinales in de HD en de HE kwalificatie. Dat kan beter dit jaar馃槉.
路        Wat doe je naast tennis?
Niet zoveel. Ik train fulltime in Houten bij Rudi Visser, ongeveer 30 uur in de week. Dat wil zeggen dat ik niks anders doe dan tennis, dus geen school of uitgaan in het weekend.
路        Waar kunnen we je aan herkennen?
Aan mijn lange haar, vaak word ik genoemd als Stefanos (Tsitsipas)
路        Je lijkt redelijke fanatiek en ambitieus鈥
Mijn ambitie - en ik neem aan dat ik voor het hele team spreek - is om uiteraard kampioen dit jaar te worden en te promoveren! Ik hoop om over een aantal jaar de stap te maken richting het proftennis en daar train ik elke dag heel hard voor.
路        Wat zijn je wapens op de baan?
Ik ben best groot en sterk en mijn service is zeker van mijn wapens, terwijl aan de andere kant mijn voetenwerk mijn minste punt is, mede omdat ik zo lang ben.
路        En wat is je binding met Shot?
Toen ik werd benaderd om voor Shot competitie te gaan spelen was ik meteen enthousiast door de manier waarop men op de club tijd en moeite steekt in de club zelf en voor de leden. Er is heel veel mogelijk, iedereen is flexibel en bovendien super vriendelijk. Ik ga alles geven voor de competitie en ik hoop dat er zoveel mogelijk mensen komen kijken om ons te zien schitteren in de wedstrijden. 
路        Tips voor jeugdspelers?
Wees niet verlegen om me aan te spreken of om iets te vragen, ik ben altijd bereid om tips te geven!

Jessy Tan
Jessy wordt dit voorjaar 17, woont in Tiel en zit in 4 VWO. Zijn rating is nu al een 2,7 en heeft zijn eerste punten binnengehaald voor de ranglijst. Naast tennis is gamen zijn grote hobby. Ook is hij dol op muziek en heeft dus vaak zijn airpods in.
路        Favoriete speler
Ik ben een groot fan van Novak Djokovic.
路        Ambities?
In het voorjaar wil ik gewoon lekker tennissen en kampioen worden met ons team op Shot. Over 5 jaar hoop ik professional tennisser te zijn.
路        Wat is je beste prestatie tot nu toe? 
Mijn allergrootste prestatie was de Master titel t/m 12 jaar en dat ik winnaar was van het WJC (Winter Jeugd Circuit).
路        En je sterkte punt op de baan?
Mijn sterkste eigenschap is mijn snelheid en dat ik 鈥渆en goede techniek鈥 heb. Ik werd vroeger ook de ballentovenaar genoemd of de Chinese muur.
路        Shot?
Ik vind Shot een mooie club. Adil vond ik een fijne trainer en dat trok mij in eerste instantie naar SHOT. Helaas woon ik heel ver van SHOT af en kan ik er niet op de fiets naar toe. Anders had ik het leuk gevonden om te tennissen met de jeugd. In Tiel heb ik ook regelmatig geholpen bij mini-dagen e.d. Ik ben dus voorlopig afhankelijk van mijn ouders voor vervoer. Naast de training en competitie op Shot wil ik graag meedoen met clinics en de toernooien.
路        Tip voor jeugdspelers?
Mijn tip voor de jeugdspelers is om goed te kijken naar de tenniswedstrijden van de wereldtoppers. Daar kan je veel van leren. 

Deel 3 | 02-03-2023

Zoals in de vorige nieuwsbrieven beschreven willen we de leden meenemen in onze plannen voor beter tennis op Shot onder de naam TopShot. 

Competitie update
In overleg met de trainer Adil El Bakkal en Stefan Goedhart is het bij de KNLTB gelukt om voor komende voorjaar twee teams in de eerste klasse en 茅茅n team in de tweede klasse te laten uitkomen. Dit zijn allemaal gemengde teams met tussen de 6 en 8 spelers. De exacte teamindeling volgt later, maar we zijn wel blij en trots dat onze eigen Rien Alderliesten na zijn terugkeer uit de VS aansluit bij het  2e klasse team. 

Shot
Op zaterdag 4 februari was er de gelegenheid voor spelers van het Shot selectie jeugd team (13 t/m 15) om een uur mee te trainen met Adil en een aantal competitie spelers. Na een stevige conditietraining  onder leiding van Samir, kreeg de Shotjeugd individuele techniektraining van Adil en onze eigen Danny. De feedback van de spelers was erg positief: leuk, leerzame en zichtbaar inspirerend. Het is zeker de bedoeling dat dit vaker gaat gebeuren om de aansluiting van de Shot jeugd met toptennis beter te maken.

Ook is er op 6 februari een informatieavond over TopShot georganiseerd. Onder leiding van het oude en het nieuwe bestuur zijn de plannen en ambities toegelicht en zijn vele vragen beantwoord. Ook hier waren de reacties enthousiast.  

Introductierondje
Vanaf nu gaan we iedere nieuwsbrief een aantal spelers voorstellen aan de hand van een foto en een aantal vragen. We beginnen deze week met toekomstige toppers Emily Schut en Jayden Tjong. 

Emily Schut
Emily is 16 jaar oud, komt uit Woerden, zit in 5 Havo in Utrecht,  speelt tennis vanaf haar 6e en is al jaren actief in de nationale jeugdtop. Haar rating is momenteel 2,6 en ze staat nummer 76 op de Nederlandse ranglijst.

Waar ben je aan te herkennen? Mijn oranje rackets: Ik heb via mijn sponsor Prince hele opvallende rackets gekregen. Het design is een samenwerking met Hydrogen: metallic look met oranje. Overal waar ik kom, worden vragen gesteld wat voor een rackets dat zijn ;-).  

Favoriete speler? De speelster die ik bewonder vanwege haar spel (niet alleen knallen, maar veel afwisseling met spin en slice) is de nummer 1: Iga 艢wi膮tek. Ik zou wel eens willen weten hoe het voelt als je tegen haar staat te spelen.   

Wat is je ambitie in en buiten tennis? Fulltime tennis is mijn droom, maar het is echt super lastig. Vaak is er beperkte begeleiding en het kost ontzettend veel geld. Als je erheen moet vliegen, daar verblijven in een hotel en trainen, dan moet je heel ver komen in het toernooi om dat eruit te halen. Dus, ik heb alleen al om het serieus te gaan proberen veel geld nodig. Daarnaast heel veel doorzettingsvermogen. Tennis is het leukste wat er is, maar het is ook een moeilijke en mentale sport. Ik ben nu ook nog pas 16 en dat is best jong. Daarom ga ik zeker naast het tennis ook studeren. Ik ben nu aan het kiezen welke studie dat wordt en hoe ik dat kan combineren met mijn tennis.  

En wat is tot nu toe je beste prestatie? Afgelopen jaar heb ik met twee verschillende dubbelpartners zowel het Nederlands Kampioenschap tot en met 16 outdoor in Hilversum als het Nederlands Kampioenschap tot en met 16 indoor gewonnen. Daar ben ik trots op!  

Advies aan onze jeugdspelers? Het voelt wat vreemd om advies te geven, want ik ben zelf een jeugdspeler, maar ik denk dat het heel belangrijk is om veel wedstrijden te spelen. Het is het leukste en heel belangrijk om beter te worden.

 

Jayden Tjong
Jayden is ook 16 jaar, komt uit Pijnacker en doet dit jaar eindexamen Mavo. 

Favoriete speler
Medvedev omdat ik het gewoon heel leuk vind om naar hem te kijken en ook al is het niet de beste techniek, vind ik het juist mooi om te zien. 

Wat is je ambitie in en buiten tennis?
Mijn ambitie over 5 jaar is hopelijk al wat op ATP- niveau te kunnen spelen en veel te reizen over de wereld voor toernooien. 

Wat is je sterkste wapen op de baan?
Mijn sterkste slag is wel mijn service en mijn volleys. 

Heb je een ritueel voor de wedstrijd?
Wat ik altijd doe voor een wedstrijd is vooral veel bewegen en lopen zodat ik ontspannen de baan op kan gaan voor als ik misschien wat zenuwen heb voor de wedstrijd. 

Waarom Shot? 
Wat mij aantrok op Shot was het mooie park en de mooie gravelbanen omdat gravel ook mijn favoriete ondergrond is om op te spelen. Ik hoop zoveel mogelijk wedstrijden te mogen spelen op Shot en in het voorjaar misschien wel kampioen te worden met de competitie.

Grootste prestatie tot nu toe?
Mijn grootste tennis prestatie tot nu toe: onder 12 Nederlands kampioen dubbel, aantal tennis Europe finales single en dubbel. 

Shot jeugd?
Ik hoop dat ik de jongere spelers en kinderen misschien wat kan leren door mijn tennis komend voorjaar. 
Tip: heb vooral veel plezier in wat je doet en probeer er het beste van te maken. 

 

Deel 2

Zoals in de vorige nieuwsbrief beschreven willen we de leden meenemen in onze plannen voor beter tennis op Shot onder de naam TopShot. In deel 1 hebben we de achtergrond en ambities beschreven en in dit deel 2 willen we nader ingaan op de concrete plannen voor twee competitieteams die komend voorjaar voor Shot in de eerste klasse uitkomen. Alle TopShot berichten zijn hier te vinden.

Achtergrond

Zoals eerder beschreven, is Shot een samenwerking aangegaan met een externe trainer Adil El Bakkal die diverse topspelers en talenten uit de regio traint. Ook een aantal huidige Shot leden hebben daar aan deel genomen en zijn erg enthousiast. Adil richt zich vooral op jonge en gemotiveerde spelers met ambitie. Deze spelers komen van diverse clubs uit midden Nederland en willen graag samen trainen en competitie spelen. Dit kan niet altijd op hun eigen vereniging omdat deze vaak onvoldoende goede spelers hebben. Net als Shot nu鈥

Hierdoor is het plan ontstaan om deze spelers niet alleen op Shot te laten trainen, maar ook bij de competitie en toekomst van Shot te betrekken. In overleg met Adil en de Technische Commissie is met een aantal spelers gesproken om twee gemengde teams te formeren die zullen uitkomen in de 1e klasse.

Eerste klasse teams

De eerste klasse is na de eredivisie en hoofdklasse het hoogste niveau. Qua niveau sluit dit goed aan bij de ambities van Shot omdat het spelers zijn met een rating van 2 tot 3.  We kiezen bewust voor gemengde teams met in ieder team 3 heren en 3 dames. Omdat Adil zich vooral richt op jongere spelers, sluit de leeftijd (15-23) ook aan bij onze focus op de jeugd.  Qua niveau en leeftijd maakt dit de aansluiting voor de 鈥渆igen鈥 jeugd van Shot mogelijk. Dit is een belangrijke voorwaarde. Daarbij past dit niveau ook prima binnen ons Shot Open/NRT toernooi in de zomer.

Binding met Shot

Deze spelers willen graag voor Shot uitkomen als Shot training en competitie faciliteert. Het is de bedoeling dat de kosten daarvan volledig gedekt gaan worden door sponsorinkomsten. Hier wordt hard aan gewerkt door de Sponsorcommissie. Shot verwacht van deze spelers dat zij zich ook actief inzetten op en voor Shot. Dit kan door clinics, deelnemen toernooien (en organisatie), begeleiden en trainen met jeugdteams, sponsoractiviteiten etc.

Tot zover deel 2.

Als je interesse hebt, kom gerust eens kijken naar de trainingen  in de blaashal op zaterdagen tussen 13.00 en 16.00. Meer info kan je opvragen via Peter Jan de Koning -  [email protected] 

Deel 1

De komende wintermaanden gaan we jullie meenemen in de ambities om het tennis op Shot naar een hoger niveau te tillen.  Dit gaan we doen door een serie nieuwsbrieven onder de titel TopShot. Er is na de zomer een Technische Commissie Tennis opgezet met Stefan Goedhart, Jeroen Houben en Peter-Jan de Koning die samen met het bestuur deze ambities verder vorm gaat geven.  

Wij vinden het heel belangrijk om de leden meer te nemen in onze ambities en plannen via heldere communicatie. Dit is het deel 1 van een serie nieuwsbrieven waarin we beginnen met de achtergrond en ambities. Het eerste initiatief is overigens al gestart en is hier terug te lezen. Dit betreft een samenwerking met een externe trainer Adil El Bakkal die al diverse topspelers en talenten uit de regio op zaterdag in de blaashal van Shot traint. Iedereen is welkom op eens te komen kijken tussen 13.00 en 16.00 uur.

Tennis op Shot

Shot is een grote en bloeiende vereniging met een roemrucht verleden en een sterke naam. We hebben uitstekende faciliteiten op een prachtig park, veel goede trainers, en een grote groep enthousiaste spelers. Daarnaast organiseert Shot naast diverse interne toernooien ieder jaar het Open Jeugdtoernooi en Shot Open/NRT dat veel talenten en topspelers uit de regio en daarbuiten trekt. Shot staat bekend om onze jeugdopleiding en we hebben nu een grote groep jeugdleden waaronder diverse talenten. Zo heeft het jongensteam t/m 14 vorig jaar heel verdienstelijk in de Hoofdklasse gepeeld. Dat is goed nieuws en biedt perspectief.  

We constateren echter ook dat het niveau aan de bovenkant stagneert. Shot is sterk in de breedte, maar heeft weinig spelers die doorstromen en in de hogere klassen uitkomen. Dit is geen doel op zich, maar biedt wel aansluiting en perspectief voor ambitieuze spelers. Ook zien we al jaren dat veel jeugdspelers (>12 jaar) afhaken en dat talenten naar andere verenigingen/trainers gaan. Dit betekent een verlies van ge茂nvesteerd kapitaal en van spelers die we in de toekomst hard nodig hebben. Soms is dat onvermijdelijk, maar wat als wij op ons eigen prachtige park ook goede spelers, trainingen, en competitie aanbieden?  

Ambities

Voor iedere vereniging is de jeugd de toekomst en is investeren nodig. Onze ambities zijn gericht op het motiveren en stimuleren van beter tennis voor de jeugd op Shot. Dit willen we bereiken door de jeugd op alle leeftijden en niveaus goede trainingen, passende competitie en voldoende uitdaging te bieden om zich te kunnen blijven ontwikkelen.  

Voor de ontwikkeling van de jeugd is ondertussen een beleidsplan opgesteld onder leiding van Hubert Sasker (voorzitter jeugd TC Tennis). Het is alleen mogelijk ambitieuze spelers te behouden als zij uitgedaagd worden door nog betere spelers en een doel hebben om naar toe te groeien.  Deze mogelijkheid ontbreekt momenteel op Shot. Om dit te doorbreken is er hard gewerkt aan een initiatief om samen met Adil een groep jonge en talentvolle spelers op Shot te laten trainen en hier komend seizoen twee  teams in de eerste klasse van te maken (spelniveau 3-4).  Dit zal in latere nieuwsbrieven worden toegelicht.  

Vervolg

Tot zover deel 1 van onze serie TopShot met over twee weken deel 2.  

Onderwerpen die nog aan bod komen zijn:  

  • Nut en noodzaak van 1e klasse team(s)
  • Binding tussen teams en rest van Shot   
  • Kosten,  financiering en sponsoring 
  • Introductie van spelers en trainer

Kom in de tussentijd gewoon eens kijken in de blaashal op zaterdagmiddag en stuur vragen of suggesties naar [email protected].

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 30 691 3178

Zeister Tennis & Padel Club Shot

Verlengde Slotlaan 117
3707 CE Zeist

KVK-nummer

40476052