Pickleball

 

Pickleball nu ook bij Shot Zeist!

Pickleball is na padel de nieuwe sport in Nederland.  Shot heeft 2 Pickleball banen.  Er is op dit moment geen mogelijkheid om Pickleball les te volgen. Er zullen wel een aantal clinics georganiseerd worden.

 

Wat is Pickleball?

Pickleball lijkt op het eerste gezicht gelijk aan padel maar dat is het niet. Ja, het is een racket sport maar dan geëvalueerd vanuit badminton. Padel is geëvolueerd vanuit tennis.  Het veld waar je op speelt kun je vergelijken met een badminton veld, een stuk kleiner dan een tennisbaan. De bal waar je mee speelt is gemaakt van plastic en bevat gaten. Dit is gelijk ook de reden dat de snelheid van het spel een stuk lager ligt dan bij tennis.

Bij padel kan de bal worden geslagen nadat hij is gestuiterd en de doorzichtige glazen wanden heeft geraakt, terwijl je bij pickleball op een open baan speelt waar er geen mogelijkheid is om een bal van het glas te laten terugkaatsen.

Een belangrijk verschil tussen de twee sporten waarmee rekening moet worden gehouden is dat er bij pickleball verboden zones zijn op de baan, ja, er zijn zones aan jouw kant van de baan waar je niet op mag stappen, behalve in enkele uitzonderingen op de regels. Dit is essentieel want als je dit niet weet kun je veel puntenverliezen.

Het pickleball veld:

  • De afmetingen van de baan zijn 13,41 meter breed en 6,1 lang.
  • Het heeft een net dat de helft van de baan verdeelt, vergelijkbaar met dat van padel.
  • In het gebied dicht bij het net aan beide zijden van de baan, is er een no volley zone (genaamd de keuken) en is gemarkeerd 2,13 meter van het net.
  • De baan heeft dezelfde afmetingen als die van badminton
  • Nethoogte van 0,91 meter
  • Er is een middenlijn die rechts en links het servicegebied verdeelt
  • De serviceblokken in pickleball geven aan waar de bal moet stuiteren na een service.  

Benieuwd naar de spelregels van Pickleball? Bekijk deze dan hier https://pickleball.nl/spelregels-pickleball/  

 

Geschiedenis

Pickleball is de afgelopen jaren in de Verenigde Staten en Canada gegroeid zoals padel dat in Europa heeft gedaan. Ook in Nederland kun je op steeds meer plaatsen Pickleballen en neemt het aantal spelers (nu ruim 500) snel toe. Er zijn op dit moment zo’n 30 locaties en groepen en er komt er bijna elke week wel een bij. Pickleball Holland en de KNLTB gaan samenwerken aan het versterken van de sport in Nederland, waaronder het ondersteunen van verenigingen, organisaties en mensen die met Pickleball willen starten, het opzetten van een (train-de) trainerscursus, een structureel aanbod van Pickleball evenementen en het versterken van de organisatie van Pickleball in Nederland met spelers die zich hieraan verbinden.   Sinds 7 november jl. is de sport Pickleball officieel toegetreden bij de KNLTB.