Door Niek Boot
Eind jaren dertig lagen alle plannen klaar om ook op Shot in Zeist een echt open toernooi te gaan houden. De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Na de bevrijding werd de draad snel opgepakt en volgde in de nazomer van 1945 een voor die tijd regionaal groot tennistoernooi. Voor het toen al prestatiegerichte Shot volgde een jaar later als toevoeging een nationaal A-toernooi.
Organisatoren
De grondlegger van het Shot Open is Henk Schamhardt (foto). Hij heeft ruim dertig jaar deel uitgemaakt van de organisatie. In zijn voetsporen trad Niek Boot die zich achtentwintig jaar voor het toernooi heeft ingezet.
Anderen die vele jaren achter de toernooitafel hebben plaatsgenomen zijn Gemma Knoppers, Niesje Schuckink Kool, Annemarie Dijkman, Peter Lever, Ton Rietveld, Ap Stranders, Ewout de Vaere, Freek Clerk, Simeon Landsman, Philippe Niewerth en vele, vele anderen.
Winnaars wisselbekers
Al in de jaren veertig kregen winnaars van de hoogste categorie een wisselbeker. Een legendarische die zich daarmee op oudere leeftijd in Zeist meldde was Henk de Zoete. Hij won als knaapje van achttien in 1947 het allereerste A-toernooi. Zijn aandenken was klein van stuk. Later kwamen er op Shot grote wisselbekers, vier in getal, voor de enkelspelen in de A en de B. In de A bij de dames won Patricia van den Heuvel de titel drie keer. Vanaf de eeuwwisseling overtrof Barbara Jaspers haar door de beker vier keer op rij te winnen. Bij de mannen in de hoogste categorie spant Bart Beks de kroon. Deze Brabander sloeg zich in de A-finale (later Nationaal Ranglijsttoernooi, NRt) maar liefst negen keer (!) naar de overwinning. Destijds onze eigen David de Goede won het toernooi twee keer.
Historisch overzicht van alle voorgaande winnaars van het Shot Open
Shot verspeelde heel lang één van de sterkste B-toernooien van Nederland. Wie de B in Zeist won, werd het jaar daarna A. Bij de vrouwen lang een sheet van 64, bij de mannen jaarlijks eentje van 128. De B-beker is minstens twee keer gewonnen door Trudy Klop, Guus van Mourik, Regje Blumer, Anne Marie Radstake, Roswitha Lammers, Kim Bakker, Ton Kessels, Nico Welschen, René Broers, Michiel Bolsius, Marc Struijk en Gert Jan Kersten.
In 2018 gingen de vier wisselbekers van links naar rechts naar Anouk Koevermans (DE 1 NRT**), Philippe Drouen (HE A), Timo van der Geest (HE 1 NRt**) en Gabriëlle Dekkers (DE A).
Aan de vier wisselbekers werd in 2011 de Niek Boot Trofee toegevoegd die jaarlijks wordt uitgereikt aan één of meerdere personen die zich zéér verdienstelijk hebben gemaakt voor de betreffende editie.
Eerst inkwartieren, erna kamperen
Al vanaf het begin tot ver in de jaren zeventig konden deelnemers bij Shotleden thuis worden ingekwartierd tijdens de toernooiweek. Daarvoor in de plaats kwam later het kamperen op ons park. Gestart werd met tentjes op de heuvel achter baan 7/8. In de zij-ingang naast baan 8 stonden coaches destijds met hun caravan. Tot aan de dag van vandaag mogen tenten en caravans meer verspreid op het park worden neergezet door allen die aan het toernooi deelnemen.
Banen en verlichting
In mei 1931 werden de eerste vier gravelbanen (2x2) op Shot geopend. Pas twintig jaar later (april 1951) de huidige 5/6, jaren later gevolgd door 7/8. Het park van Shot groeide, daarmee het aantal leden, ook de tennisbond en zeker ook het aantal deelnemers en onderdelen bij ons open toernooi. In vroeger jaren was 450 partijen afwerken in een week tijd op acht banen zonder verlichting geen uitzondering. De lampen kwamen op Shot op alle banen in 1986. In 2002 werd het Shotpark uitgebreid met 9/10. Acht jaar later met 11/12.
Het Shottoernooi: landelijk én regionaal
Het massale kamperen in de jaren tachtig en negentig, zeker ook de grote groepen uit diverse regio’s in Nederland met een grote verscheidenheid aan speelsterktes, zorgde voor een groot landelijk accent op vele sheets. Mede door de komst van de 35+ is het aandeel regionale deelnemers sterk gestegen de laatste jaren.
Shot Open: nu lustrum vijftien
Vele toernooilustra zijn gevierd. Een mooi voorbeeld is dat van vijf jaar geleden. Editie 70 werd opgeluisterd met een reünie van oud-winnaars van onze wisselbekers. Ze waren er in groten getale, winnaars vanaf 1969. Nu in 2019 editie 75, het vijftiende lustrum. Historisch. Dat mag niet zomaar passeren. We gaan het meemaken. Wederom in week 28. Allen nu alvast heel veel succes en plezier gewenst.