Trainerstip: Tennissen met je hele lichaam!

20 maart 2025


Vorige keer hebben wij het gehad over het afzetten naar de bal en de verschillende voetenstanden bij tennis, dit keer gaan we kijken naar de rest van het lichaam en de invloed die elke schakel heeft tijdens een slagbeweging. De biomechanica. Voor degenen die nog nooit van deze term hebben gehoord, biomechanica is in essentie 'de fysica van sport'. Het is de wetenschap van het analyseren van menselijke bewegingen.  Het verbeteren van je biomechanica is belangrijk om het risico op blessures te verkleinen en je atletische prestaties te verbeteren. En daar helpen wij jullie graag mee. Om niet in allemaal moeilijke termen te belanden hebben wij het in de trainingen vaak over twee vlakken waar een beweging in te analyseren is. Het horizontale vlak en het verticale vlak. Ook wel twee knoppen waar aan gedraaid mag worden om een bepaald doel te bereiken.

Het horizontale vlak
Alles in dit vlak heeft invloed op vaart. De draai van de heup is hier de grootste schakel. Wanneer je goed indraait en uitdraait maak je optimaal gebruik van deze schakel en zal je meer vaart in de desbetreffende slag ervaren, maar ook het afzetten van je achterste been naar je voorste been (gewichtsoverdracht) heeft invloed op de vaart van de bal. LEES: instappen is een gevolg van het afzetten en is dus geen doel meer maar een gevolg van een goede afzet naar voren. De valkuil bij deze schakel is de gesloten voetenstand. Wanneer wij naar de bal moeten rijken op de forehand bijvoorbeeld en onze laatste stap naar de bal maken met (bij een rechtshandige speler) het linkerbeen, dan kan je de heup niet meer optimaal benutten en zal je daardoor vaart verliezen. Gewoonweg omdat je heup niet volledig uit kan draaien doordat je been dit blokkeert. Wanneer je in deze situatie terecht komt, kan je beter stoppen. Nee grapje, maar het is dus het streven om niet in zo’n situatie terecht te komen. Dit betekend dus sneller rennen of nog beter, sneller inschatten waar de bal gaat komen (anticiperen) zodat je een stapje extra kan zetten, want in de praktijk gaat het vaak om één extra stapje om met je juiste been (buitenste been) achter de bal uit te komen, waarna je vanaf dat been weer kan afzetten naar voren en je heup alle ruimte heeft om te draaien.

Het verticale vlak
Dit is het vlak wat veel invloed heeft op de spin van de bal. Uiteraard hoort hier ook een bepaalde greep bij, maar dat laat ik hier even achterwegen. De schakels die veel invloed hebben zijn de knieën en de schouders, maar ook de pols. De grootste schakel zijn hier je knieën. Wanneer je als het waren elke keer net voordat je gaat slaan op een klein krukje gaat zitten en vervolgens bij het raken van de bal weer opstaat (je benen strekt) heeft dit veel invloed op de rotatie of te wel de spin van de bal. In de praktijk gaan spelers vaak hun racket krachtig omhoog trekken als zij meer spin willen spelen. Mooi zou zijn als je volgende keer meer met je benen gaat helpen om dit doel te bereiken. Waarom ik vooral de grootste schakels onder de aandacht wil brengen is omdat daar de meeste winst te boeken valt. Wanneer je deze schakels niet gebruikt ga je snel composteren met de kleinere schakels, wat blessures kan veroorzaken. Dit vergt natuurlijk enige oefening aangezien dit met timing te maken heeft. Op het juiste moment de juiste schakel inzetten. Wanneer dat lukt voelt het vaak alsof het vanzelf ging en je dus bijna geen kracht hoeft te zetten. Dan spreken wij over een juiste techniek.

De twee knoppen
Wanneer je staat te tennissen wil je niet te veel nadenken, want nadenken over alles wat je in een training langs hoort komen is veel te veel. Wel wil ik je adviseren om aan deze twee knoppen te denken. De “vaartknop” en de “spinknop” Jullie weten inmiddels bij welk vlak welke knop hoort. Om een voorbeeld te geven. Je wil de bal van de baseline zo dicht mogelijk bij de baseline spelen aan de overkant, maar je komt er achter dat je de ballen rond de servicelijn slaat. Je draait aan de knop vaart en gaat dus meer gebruik maken van de schakels die in het verticale vlak bewegen, je zet meer af naar voren en je draait je heup meer naar voren. TOP! Maar nu gaat de bal elke keer achter de baseline. Je blijft hetzelfde doen alleen draai je nu iets meer aan de verticale knop en zet je de schakels in die van laag naar hoog bewegen, je knieën ga je meer gebruiken en je haalt het racket wat meer van laag naar hoog. Als het goed is krijg je nu meer spin aan de bal en zal de bal hoger over het net gaan en sneller naar beneden draaien en voor de baseline belanden, precies waar jij hem hebben wilde. Is het echt zo simpel? Nee, helaas niet, maar ik denk dat je met deze mindset wel een heel eind op weg kan en als je je gedachten bij deze twee knoppen kan houden, dan hoef je niet aan alles tegelijk te denken.

Een leuk weetje over dit onderwerp
Vanuit andere sporten kan je veel gelijkenissen vinden als het gaat om de biomechanica binnen de sport. Bewegingen hebben veel van elkaar weg, wat betekend dat wanneer je bijvoorbeeld je service wilt verbeteren, je ook bovenhands kan gaan gooien. Of je nu een prima ballerina moet gaan nastreven om een backhand te krijgen zoals Roger Federer ben ik alleen nog niet over uit.                                                          

      Tennis VS Honkbal                             

Dank voor jullie tijd en veel plezier met oefenen!  Mocht je na het lezen over dit onderwerp meer willen weten dan weten jullie mij of één van mijn collega's te vinden.

Tot op Shot!

Groetjes Henriëtte                                                  

Nieuwscategorieën