Trainerstip: hoe win je een tiebreak?
23 april 2025

Tijdens mijn les merk ik dat er redelijk wat leerlingen zijn die niet precies weten hoe de tiebreak werkt. Daarom hierbij de ins en outs van de tiebreak die zowel voor tennis als padel gelden.
Om de lengte van de tenniswedstrijden te beperken heeft men vanaf 1970 geleidelijk het zogenaamde tiebreaksysteem ingevoerd. Een set kan alleen gewonnen worden met 2 games verschil. Maar bij de stand 6 tegen 6 wordt de tiebreak gespeeld om de set met deze laatste game te beslissen. Net als in een gewone game begint de speler (A) die aan de beurt is om te serveren aan de rechter kant met serveren.
Na dat ene punt moet de tegenstander (B) 2 punten serveren, 1 punt vanaf links en 1 punt vanaf rechts. Nu is de beurt weer aan speler A; 1 punt links en 1 punt rechts etc. De tiebreak wordt gespeeld tot de 7 met 2 punten verschil. Na iedere 6 punten moet van baanhelft worden gewisseld, bijvoorbeeld bij de stand 4-2 of 6-6 of 9-9. Dan moet overigens degene die pas 1 maal van links heeft geserveerd nog 1 maal van rechts serveren.
Tip: als de stand ‘even’ is (2-0, 3-1, 4-4, etc), moet er altijd aan de rechterkant worden geserveerd.
Tip: als de stand ‘oneven’ is (1-0, 3-2, 6-5, etc), moet er altijd iemand anders (van de linkerkant) serveren.
In de daarop volgende set begint de speler die de tiebreak niet heeft begonnen!
Super tiebreak
Wanneer de score één set tegen één set is, kan - afhankelijk van de regels van de desbetreffende wedstrijd - een super tiebreak gespeeld worden om de winnaar te bepalen. Deze super tiebreak is definitief en vervangt de laatste set. Het eerste team dat tien punten wint, wint de super tiebreak en de wedstrijd, op voorwaarde dat er een minimale marge van 2 punten is.
Bij het begin van de super tiebreak mag je als team wisselen van service en of je op de linkerzijde of rechterzijde de service ontvangt.
Golden point
Golden point betekent dat er bij een stand van 40-40 een beslissend punt wordt gespeeld. De ontvangende partij bepaalt aan welke kant van het veld zij de service willen ontvangen.
Belangrijke punten
Wanneer je een golden point, een tiebreak of een super tiebreak speelt, moet je je realiseren dat nu de belangrijke punten gespeeld worden en dat je op de top van je kunnen moet spelen. Houdt daarbij de volgende tips in acht.
- ‘Als je een bal fout slaat, kan je het punt niet meer winnen’. Niets is minder waar, zeker op clubniveau. We spelen een schaakspel met een balletje, dus wees geduldig.
- Maak geen onnodige fouten: 80% van de punten op clubniveau zijn fouten.
- Soms duurt het wel 10 of meer opbouwende slagen voordat je uiteindelijk de bal een keer kan afmaken.
- Laat de tegenstander volleren, want van achteruit kan je moeilijk scoren en wellicht slaat de volleerder wel fout of een mindere bal.
- Houd genoeg marge: sla dus niet te laag over het net of te dicht bij de lijnen, wanden of hek.
- Speel je basisspel: maak niet opeens andere keuzes of speel (risico) ballen die je nog nooit hebt gespeeld.
- Ken je eigen mogelijkheden en beperkingen en maak keuzes die daar binnen vallen.
- Speel de slagen waar jij je zeker bij voelt op de belangrijke momenten.
- Na een set spelen weet je precies wat de goede en minder goede slagen en of situaties van je tegenstanders is; dus zoek die op.
- Weet je het even niet of heb je teveel keuzes: speel dan naar de T (snijpunt van de middenlijn en servicelijn) dan heb je de meeste marge, zeker als je ook ruim over het net speelt.
Succes met het toepassen en tot ziens op Shot.
Groet,
Wibo Plijnaar
Nieuwscategorieën