Tips van onze trainers: oorzaken, genezing en preventie van een tennis- of padelarm

20 oktober 2024


Als padelleraar zie ik het regelmatig: spelers die te maken krijgen met een tennis- of padelarm. Dit kan niet alleen pijnlijk en frustrerend zijn, maar ook een flinke belemmering voor je spelplezier. Laten we eens kijken naar de oorzaken, hoe je het kunt genezen en vooral hoe je het kunt voorkomen.

Oorzaken

Een tennisarm of padelarm, officieel bekend als laterale of mediale epicondylitis, ontstaat meestal door overbelasting van de spieren en pezen rond de elleboog. Dit kan veroorzaakt worden door:

Onjuiste techniek
Een tennisarm heeft de naam tennisarm gekregen vanwege een verkeerd gebruikte techniek bij het slaan van een backhand: in het ergste geval heeft men zelfs de duim achter het handvat en maakt een buig-strekbeweging waardoor de elleboog wordt geïrriteerd. De duim gebruikt men dan om te sturen en voor controle: zie foto. De duim moet echter om het handvat en de slag moet worden uitgevoerd vanuit het gehele lichaam in plaats van alleen de arm te buigen en te strekken. Vraag jouw tennis- of padelleraar voor de juiste techniek.

Hard knijpen
Daarnaast knijpen de meeste spelers zeer hard in hun racket. Op een schaal van 0 tot 10 (waarbij 0 staat voor loslaten en 10 voor maximaal knijpen) zou je op 2- 3 moeten zitten. Sommige spelers knijpen minder hard met een iets dikkere grip terwijl anderen met een iets dunnere grip meer ontspannen spelen. Experimenteer daar dus eens mee.

Overbelasting
Te veel trainen zonder voldoende rust kan overbelasting veroorzaken. Vooral wanneer er in de regen met vochtige ballen gespeeld wordt, is de kracht die je moet leveren om de bal naar de overkant te slaan veel groter.

Slecht materiaal
Een racket dat te zwaar is of waarbij het balanspunt teveel naar de top is, kan extra belasting geven bij een nog niet optimale techniek en/of gebrek aan kracht. Vraag wederom jouw leraar om advies voordat je zomaar op internet een racket koopt.

Genezing

Als je al last hebt van een tennisarm of padelarm, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen.

  • Fysiotherapie - Een professional kan je helpen met gerichte oefeningen en behandelingen.
  • Rekken/ stretchen - Het oprekken van de onderarm en elleboog is een van de methodes om herstel te bevorderen.
  • Rust - Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken.
  • Revalidatie - Zodra de pijn afneemt, is het belangrijk om je spieren weer op te bouwen met gecontroleerde oefeningen.
  • Brace - Door de druk die de verdikking van de brace geeft op de arm krijgt de pees iets meer rust, al is dat nog niet geheel bewezen. De brace helpt niet bij de genezing van een tennisarm, maar zorgt voor een aanzienlijke pijnverlichting bij het uitvoeren van activiteiten.


Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om blessures te voorkomen.

  • Zorg voor een goede techniek - Gebruik je hele lichaam en niet alleen je arm. Laat je techniek regelmatig evalueren door een trainer. Kleine aanpassingen kunnen grote verschillen maken.
  • Varieer je trainingen - Vermijd te veel repetitieve bewegingen door verschillende oefeningen.
  • Gebruik geschikt materiaal - Zorg ervoor dat je racket past bij jouw techniek, speelstijl en kracht.
  • Neem rustpauzes - Plan rustdagen in je trainingsschema om je lichaam de kans te geven te herstellen.
  • Versterk je spieren - Focus op oefeningen die de spieren rondom de schouder en elleboog versterken.


Met deze kennis hoop ik dat we samen blessures kunnen voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen volop kan genieten van tennis en padel. Blijf bewegen, maar luister goed naar je lichaam.

Met sportieve groet,

Wibo Plijnaar

Nieuwscategorieën