De ene gravelbaan is de andere niet, maar iedere baan heeft onderhoud nodig

16 april 2024


Onze gravelbanen waren de afgelopen weken niet altijd bespeelbaar. Vooropgesteld, gravel is een natuurproduct en de kwaliteit van onze banen is mede daarom afhankelijk van het weer. Shot heeft elf gravelbanen en deze zijn lang niet allemaal hetzelfde. Daarom geven we graag een toelichting op de verschillen tussen en de behoefte aan onderhoud van onze tennisbanen.

Traditionele gravelbanen zijn vlak en bestaan uit een poreuze ondergrond van zand, lava en een toplaag van gemalen baksteen. Bij hevige regenval sijpelt het water slechts langzaam door de toplaag heen. Daardoor duurt het lang voor er weer kan worden gespeeld na een bui. Dat wordt nog versterkt als de banen in een verdiepte bak zijn aangelegd, zoals bij ons. Dit type baan hebben wij nu nog op banen 5 en 6.

Onder afschot
Om het nadeel van traditionele gravelbanen te overkomen, worden er sinds een paar jaar banen onder een flauwe helling (afschot) aangelegd. Hierdoor kan het regenwater, over de toplaag, naar de goten aan de zijkant weglopen en kan er na regen sneller worden gespeeld. Inmiddels zijn baan 1, 2, 10 en 11 op deze manier aangelegd. Ook op baan 3 en 4 zal in de meivakantie (start 29/4) het gravel onder afschot worden aangebracht. Daarbij wordt een speciaal soort gravel aangebracht, dat zowel onder de blaashal in de winter (lage temperaturen en vochtig, als in de zomer de juiste eigenschappen houdt.

Matchclay
Op baan 7, 8 en 9 ligt matchclay. Dat bestaat uit een vochtregulerend tapijt op een harde, poreuze ondergrond. Vervolgens wordt de baan ingestrooid met gravel. Deze baansoort is gelijkgesteld met een gravelbaan voor het spelen van competitiewedstrijden. Voordeel: we kunnen het hele jaar spelen, behalve bij opdooi. Als het gravel te fijn wordt, kan de doorlatendheid afnemen. Daarom is deze winter de toplaag verwijderd en wordt deze in de meivakantie opnieuw aangebracht.

Onderhoud
Alle typen banen hebben onderhoud nodig. Slepen na elke keer spelen is belangrijk om kuilen te voorkomen. Als het droog is, moeten we banen meerdere keren per dag sproeien. Wekelijks zal de groundsman de banen vlak maken en -indien nodig- gravel toevoegen.Alle banen die ‘s winters gesloten zijn (alle banen behalve baan 7, 8 en 9) hebben in het voorjaar een onderhoudsbeurt nodig om ze weer bespeelbaar te maken. Een heel dun laagje wordt verwijderd en daaronder wordt een laagje gravel losgewoeld en vermengd met nieuw gravel. Met veel walsen en sproeien wordt de baan gereed gemaakt om te bespelen. Hiervoor is ook voldoende zon noodzakelijk. De banen onder afschot worden bij het voorjaarsonderhoud met specialistische apparatuur weer onder drie graden afschot gebracht.

Problemen dit voorjaar
Door alle regen lukte het niet om de banen op tijd hard te krijgen. Door gebrek aan zon en te veel vocht wilden ze maar niet uitharden. Daarom kon er het eerste competitieweekend niet worden gespeeld.De situatie werd verergerd, doordat een aantal personen toch nog heeft getennist op de zachte banen, terwijl de banen gesloten waren en het net naar beneden was. Hierdoor zijn de banen helaas flink beschadigd en heeft het herstel allemaal extra lang geduurd.

Huidige situatie
Op dit moment zijn alle banen gelukkig weer bespeelbaar. Alleen baan 5 en 6 gebruiken we nog een paar dagen alleen voor lessen.

Ed Groot, bestuurslid Park & Accommodatie
Stefan Goedhart, groundsman Shot

Nieuwscategorieën