Het stokje overdragen

19 augustus 2022


Door: Jan Dankbaar

Ze willen alle drie in toekomst wat vaker in sportkleding op de club verschijnen. André Loogman, Birgitte Klein Holte en Simone Sars hopen dat vanaf de seizoensopening volgend jaar te kunnen doen. Mits er een nieuw bestuur is gevonden. André, Birgitte en Simone vinden namelijk dat het tijd is om terug te treden.

Er is geen dwingende reden om af te treden. Het is volgens voorzitter Simone meer een natuurlijk moment. ,,Het park is klaar voor de toekomst. We hebben padelbanen gerealiseerd. Er is een blaashal, de tennisbanen zijn gerenoveerd en er is veel energie gestoken in het verfraaien en verduurzamen van het park: ledverlichting en zonnepanelen. Een nieuw bestuur kan hierop voortbouwen.” 

Achter de schermen wordt er al even gezocht naar passende opvolgers. Dat blijkt toch nog niet zo eenvoudig. André Loogman: ,,Ja, er zit veel (vrije) tijd in. Er komt veel bij kijken om de leden te kunnen laten sporten. Dat weerhoudt mensen er wellicht van het stokje over te nemen. Binnen park en accommodatie is het echter best goed georganiseerd. De groundsman en Ab de Boer, het onderhoud van de tuintjes en de maaiploeg, de techniek commissie. Behalve af en toe wat afstemming, lopen veel zaken goed door en hoef ik daar weinig tijd aan te besteden.  

Birgitte heeft als secretaris binnen het bestuur ook nog een andere functie: ze is voorzitter van de communicatiecommissie. Een dubbelrol die ze nog met plezier vervult. ,,Maar ik merk ook dat het me steeds meer moeite kost om me op te laden voor bijvoorbeeld een algemene ledenvergadering. Voorzitter Simone valt haar bij: ,,Je wordt sneller geïrriteerd van steeds weer terugkerende problemen. Ik geloof dat we na vijf jaar wel een fase hebben afgerond.’’

Is het de angst voor een gebrek aan kennis, dat leden ervan weerhoudt om de vinger op te steken? André, verantwoordelijk voor het park en de accommodatie vindt dat koudwatervrees. ,,Ik had eerst ook geen verstand van gravel, maar je leert snel een hoop. De kennis komt vanzelf. Bovendien doe je het niet alleen. Je hebt veel vrijwilligers om je heen.

’’En die vrijwilligers, dat is ook nog wel een dingetje. Er zijn nogal wat vacatures. Een belangrijke is een voorzitter TC tennis. Padel wordt binnen Shot goed vertegenwoordigd, maar Shot wil beide sporten goed laten vertegenwoordigen. ,,Beslissingen nemen voor een ander, is best lastig. Je moet als bestuur ook staan voor de consequenties die een besluit heeft.’’ En dat heeft het bestuur altijd voor de volle 100 procent gedaan, voegt Birgitte daar aan toe.

Het nieuwe bestuur hoeft echt het wiel niet opnieuw uit te vinden, benadrukt Simone. ,,Ik heb de kans gekregen om een team om me heen te vormen. De nieuwe voorzitter krijgt die kansen ook.’’

Er is al veel gebeurd de afgelopen jaren. De komst van padel is misschien wel de grootste beslissing geweest voor het bestuur. En dat het een juiste beslissing is geweest, behoeft geen extra woorden. ,,Het voelt als een klus geklaard’’, stelt Simone. ,,Maar dat betekent niet dat het nieuwe bestuur achterover kan leunen. Je moet steeds weer op zoek naar nieuwe kansen voor de club. Je moet blijven innoveren. Om maar een voorbeeld te noemen: toen we de minibaantjes renoveerden, hebben we meteen besloten dat er ook belijning voor pickleball. Het biedt nieuwe kansen.’’

Er zijn ook nog lopende projecten waar het zittende bestuur nog druk mee is: uitbreiding van het aantal padelbanen en de aanleg van winterharde banen om het tennisseizoen te verlengen. Twee zaken die het zittende bestuur nog hoopt af te ronden voor volgend jaar februari. ,,Daarna zullen we onze passie voor de vereniging behouden, maar het stokje graag overdragen.” 

Nieuwscategorieën