Toelichting ASM trainingsmodel voor de jeugd

29 juni 2024


Beste ouders,

Koprollen, duikelen, stoeien, balansoefeningen met en zonder bal bij tennis- en padeltrainingen? Jullie hebben dit waarschijnlijk al gezien of gehoord van de kinderen. Tijdens de eerste 10 minuten van de training doen we allerlei spel- en beweegvormen die op het eerste gezicht niets met tennis of padel te maken lijken te hebben. Er zit echter een goed doordachte visie en methode achter, gebaseerd op uitgebreid onderzoek en toegepast door veel topclubs. Deze methode heet het Athletic Skills Model (ASM). We lichten het graag toe. 

Het ASM-model richt zich op het ontwikkelen van veelzijdige bewegingsvaardigheden bij kinderen. Op Shot hebben we dit model omarmd en ons trainingsprogramma hierop aangepast. Naast het bevorderen van tennis- en padeltalent, streven we ernaar om ook het algemene beweeg- en cognitieve vermogen van kinderen te verbeteren.

Verschillende studies tonen aan dat een divers bewegingsaanbod zowel de motorische als cognitieve ontwikkeling van kinderen ten goede komt. Het ASM-model moedigt daarom aan tot het beoefenen van diverse sporten en bewegingsactiviteiten, wat niet alleen de prestaties bevordert, maar ook blessures helpt voorkomen en het plezier in sport vergroot.

Het ASM-model, ontwikkeld door René Wormhoudt en Prof. Geert Savelsbergh, integreert speelse en gevarieerde activiteiten in trainingen, wat het plezier en de motivatie van kinderen vergroot. Het benadrukt niet alleen sporttalent, maar draagt ook bij aan een gezonde levensstijl op latere leeftijd.

De kernpunten van het ASM-model omvatten onder andere het belang van brede motorische ontwikkeling, mentale en sociale groei, een piramidale structuur voor vaardigheden, en het stimuleren van levenslange beweegvaardigheden.

Beroemde tennissers zoals Roger Federer en Rafael Nadal dienen als voorbeeld van hoe vaardigheden uit andere sporten bijdragen aan een veelzijdige ontwikkeling.

Kortom, we geloven sterk in de brede benadering van motorische ontwikkeling die het ASM-model biedt. Daarmee stimuleren we dat onze kinderen op Shot, behalve goede en mogelijk toptennissers en padellers kunnen worden, ook hun lijf goed leren kennen en hun brein goed ontwikkelen. En dat ze tot op late leeftijd met speels gemak ook andere sporten kunnen leren en blessurevrij kunnen blijven.

Meer informatie over onze ambitie is te lezen op de trainingspagina: www.shotzeist.nl/ASMmodel (tennis) en www.shotzeist.nl/ASMmodel_2 (padel). Informatie is overigens hetzelfde.

Voor meer informatie over het Athletic Skills Model verwijzen we graag naar www.athleticskillsmodel.nl.

Voor verdere vragen kun je contact opnemen met Gert Visscher (06 31 99 21 17) en Marco Hoefman (06 83 96 64 12).

 

Met sportieve groet,

Bertus Been

Bestuurslid TC

Nieuwscategorieën